Zašto smo uveli merenje vremena?

Od odokativnog, ka konkretnim.

Od klijenta do projektantskog tima.Pomoću merenja vremena, dobili smo osećaj prosvetljenja i jasnoće, koja nam je dala optimizam za budućnost i entuzijazam za nove saradnje.

Pre godinu dana, smo uz podršku Andreja Kravčuka i programa “Advice for Small Businesses” koji sprovodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) a sufinansira ga Evropska unija putem Enterprise Development & Innovaction Facility (EDIF), uveli smo Time analytics platformu za praćenje vremena i poslovnog učinka.

Ovaj poduhvat je bio rezultat pomne saradnje Andrejem, kao i potrebe da počnemo meriti naš profesionalni učinak. Cilj nam je bio da pređemo sa odokativne procene i subjektivnog osećaja, u objektivno sagledavanje vremena, energerije i entuzijazma koji ulažemo u svaki projekat i saradnju sa klijentima.

Proširenje Elektrotehničkih fakulteta u Beogradu

Projekat na kojem smo od početka do kraja primenili merenje vremena, a ujedno i naš najprogresivniji projekat, je proširenja Elektrotehničkih fakulteta u Beogradu.

Najveći uspeh je to što smo oko ovog projekta uspeli okupiti veliki interdisciplinarni tim, zahvaljujući kombinaciji otvorene komunikacije oko resursa, kolektivnih vrednosti i konkretnih doprinosa koje svako od aktera donosi.

Bez praćenja vremena, progresa i učinka projekta, dogovor bi se sveo na individualnu procenu, prekovremeni rad i nesigurnu isplativosti poduhvata za svakoga, što uvek ostavlja gorak ukus u ustima, čak i kad je projekat rezultat kolektivne strasti.

1080 radnih sati

Naš čitav tim je potrošio svega 1080 radnih sati, za projekat koji ima prvu CO2 neutralnu drvenu konstrukciju u Srbiji, visok nivo energetske efikasnosti i nudi prvi javni park na krovu, u istoriji Beograda. Sve ove aktuelne teme bi pomogle sa retenzijom vrhunskog nastavničkog talenta unutar univerziteta, kao i što bi ETF-u omogućilo da stane rame uz rame sa najprestižnijim Evropskim univerzitetima.

Što je još bolje, zahvaljujući pomnom praćenju aktivnosti na proširenju, unapredili smo proces rada i uspeli da preciznije previdimo budžetiranje resursa za nove projekte!

Zadovoljan tim, bez burnout-a

Praćenjem vremena, svako je video koliko svoje energije troši na različite aktivnosti, klijente i projekte. Sada smo svi sposobni da bolje prepoznamo mesta gde nismo efikasni ili jednostavno trošimo previše vremena na ne predviđene zadatke. Zahvaljujući tome, sada možemo više obratiti pažnje i razmišljanja, na to kako da bolje iskoristimo naše vreme.

Na primer, iskusnije kolege su primetile da se neki njihovi zadatci mogu delegirati, kao i da se neki možda mogu u potpunosti automatizovati. Neke kolege su čak i prepoznale specifične aktinosti ili navike koje mogu celokupno izbaciti iz svakodnevnih radnih obaveza.

Takođe, ono što je najviše ohrabrilo tim, je činjenica da je sve transparentno i tačno se zna ko je koliko vremena potrošio po projektu. Dodno ohrabljenje je činjenica da se sada mogu porpoznati i afirmisati opravdani prekovremeni rad, u retkim situacijama kada je to neophodno.


Pored svih ovih benefita, možda je i najveći benefit, činjenica da praćenjem aktivnosti i utrošenog vremena, možemo prepoznati koji su nam najbolji klijenti i najzahvaliji projekti.

Danas, godinu dana kasnije, pomoću Time Analytics-a uspeli smo da:

– unapredimo radne procese
– svakodnevno pratimo progres projekata
– preciznije budžetiramo
– omogućimo potpunu transparetnost ka našim klijentima
– krojimo kastomizovane izveštaje svim učesnicima na projektu

Nama je praćenje vremena bilo game changer za poslovanje! Veliko hvala Andreju na podršci i svim učesnicima na uspešno sprovedenim projektima!