Gde smo danas i gde želimo da budemo sutra

„Arhitektura bi trebalo da govori o svom vremenu i mestu, ali istovremeno da teži bezvremenosti.” Frenk Geri

Arhitektura je uvek priča o projekciji jednog istorijskog trenutka i prostora u budućnost – u potencijal onoga što dolazi, i onoga što želimo da se dogodi. Tako njen krajnji domet nikada nije određen isključivo kvalitetom konstrukcije, već širim i trajnim efektima koje ostvaruje na okruženje, urbani, socijalni, ekonomski i kulturni razvoj. Arhitektura je zato uvek i priča o ljudima, o njihovim mestima, prostorima i potencijalima.

Ovo je princip integrisanog razvoja arhitektonskih rešenja, i ključna odrednica Zabriskie pristupa od samog osnivanja 2015. godine. Odluka da integritet naše arhitektonske prakse gradimo kroz ultimativni spoj utilitarnosti i estetike uticao je da od početka svesno razvijamo dva stuba našeg specifičnog pristupa:

1. Projektni konsalting: podrška klijentima u odabiru lokacija, tržišnom planiranju i realizaciji formalnih procedura i propisa, sa ciljem da se unapredi i samo planiranje i krajnji ishodi projekta. Poznavanje različitih aspekata tržišta, neophodnih za projektni konsalting kao prvi korak u upravljanju investicijom, ostao je do danas jedna od naših glavnih karakteristika.

2. Izrada projekata: sinteza različitih znanja i iz polja građevine i arhitekture, i iz šireg društvenog konteksta savremene arhitekture i javnog prostora, uticala je da konstantno razvijamo i unapređujemo izradu projekata u svim fazama i aspektima – od originalnosti, estetike i racionalnosti idejnih rešenja, preko projekata za građevinsku dozvolu, do njihove potpune razrade kroz visokokvalitetne izvođačke projekte.

Učeći na izazovima upravljanja velikim projektima u prethodnim godinama, i sledeći visoko postavljene standarde kvaliteta, ustanovili smo specifičnu organizacionu strukturu firme koja odgovara postulatima našeg pristupa poslu, a u kojoj projektni menadžeri preuzimaju značajnu ulogu u planiranju i prilagođavanju procesa svakom pojedinačnom zadatku i specifičnim potrebama. Time smo osigurali da svakom projektu i klijentu uvek pristupamo sa posebnom pažnjom, oslanjajući se na pouzdanu metodologiju u svim fazama rada.

Sa druge strane, jasan proces i analitičnost ostaju i u službi otvaranja novog prostora za kreativna istraživanja i slobodno izražavanje svakog Zabriskie arhitekte. Idejni eksperimenti, arhitektura zasnovana na dijalogu i odgovorno promišljanje efekata prostora koje stvaramo i ostavljamo budućim generacijama, predstavljaju naš put i doprinos kreiranju boljeg, udobnijeg i lepšeg okruženja u kome zajedno živimo i radimo.

Odgovornost, inovativnost i partnerski odnos su vrednosti oko kojih Zabriskie danas okuplja tim od 20 arhitekata specijalizovanih u oblasti arhitekture, dizajna, inženjeringa, urbanizma i konsaltinga. Ove vrednosti su, verujemo, uticale i na ostvarenje izuzetno uspešnih saradnji, kao i na priznanja koja su naši skorašnji projekti dobili od strane domaće i internacionalne stručne javnosti.

2019. I nagrada na arhitektonskom konkursu za Novu zgrada Ansambla narodnih igara i pesama Srbije “KOLO”, Kosančićev venac, Beograd.

Savemeni objekat kulture, koncipiran tako da podržava, ističe i razvija postojeće kvalitete ambijenta Kosančićevog venca, kako funkcionalne tako i estetske.

2019. CIJ Award SEE / Serbia 2019 – Best Architectural Firm of the year, po izboru profesionalaca iz Real estate sektora.

Stambeno poslovni objekat „Merin Hill“, P=29.000m2,
Investitor: Merin holdings d.o.o.
Godina projektovanja: 2018/2019.
Status: u izgradnji

Celokupan razvoj i efekti projekta su primer izuzetne saradnje dva inženjerska tima – investitorskog tima i tima Zabriskie studija. Izazovi lokacije – kao što su teren u padu po dijagonali i urbanizmom opredeljena nužnost potkrovlja, pretvoreni su u prepoznatljive atribute i glavne komercijalne prednosti objekta.

2020. Nagrada “Bring light to life – Special award – Serbia”, VELUX arhitektonski konkurs za region istočne Evrope.

Poslovna zgrada u Beogradu od reciklirane opeke “Mia Dorćol”. P=2.900m2;
Investitor: Granit invest d.o.o.
Godina projektovanja: 2018.
Status: izvedeno

Objekat je 2020. godine dobio tri značajna priznanja:
nominaciju za Nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mies van de Rohe;
godišnju nagradu “Aleksej Brkić” Udruženja arhitekata Srbije za najuspešnije arhitektonsko delo realizovano u Srbiji 2019.;
BigSEE architecture award – public and commercial architecture – Regionalna nagrada za arhitekte i objekte realizovane na prostoru 19 zemalja jugoistočne Evrope.

2020. Specijalna nagrada na pozivnom konkursu za idejno rešenje – masterplan za rezidencijalni i retail prostor Bloka 64 na Novom Beogradu.

Stambeno poslovni obejkat “Kennedy residence” P=37.000m2;
Investitor: La maison d.o.o.
Godina projektovanja: 2019/2020.
Status: u izgradnji

Kompleks u okviru koga su projektovani neki od najekskluzivnijih stanova na tržištu Novog Beograda.

Poslovni objekat “Belgrade bussines center”, Vukov spomenik, Beograd. P=10.000m2;
Investitor: Granit invest d.o.o.
Status: projektovanje u toku, planirani početak gradnje 2021.

Arhitektonsko rešenje za jedan od najambicioznijih poslovnih objekata u zemlji.

Stambeno poslovni kompleks na opštini Palilula, Beograd. P=100.000m2
Status: Projektovanje u toku

Jedan od najvećih stambeno poslovnih kompleksa u starom delu Beograda koji razvijamo za renomiranog inostranog developera.

Iza nas je uzbudljivih 5 godina, a ispred nas svet novih izazova, i novih prilika da svoje odgovore na njih oblikujemo po meri ljudi, zajednica i prirode. U susret novim ostvarenjima, započeli smo uvođenje BIM tehnologije i poslovnih procesa; pokrenuli inicijativu da sa kolegama iz srodnih biroa razvijemo prvi srpski arhitektonski klaster; započeli plan realizacije konferencije koja će razviti obostrano važan i neohodan dijalog između investitora i arhitekata; i uspostavili smo partnerstvo za razvoj nove dizajnerske firme za projektovanje i dizajn enterijera primarno namenjenih poslovnom sektoru.

U budućnost se, kažu, korača malim koracima napred. U to ime, i uz veliku zahvalnost klijentima koji su nam ukazali poverenje, i svima koji su doprineli da projekcija naše budućnosti bude baš ono što je Zabriskie danas postao, srećna Vam Nova godina i srećna budućnost!